17 Eylül 2012 Pazartesi

Baroni Nedir, Topal kimdir, Meireles Nasıldır?



Basında birçok kişi futbol yorumluyor. Eski futbolcular, spor yazarları, eski hakemler, sosyeteden spor camiasına geçmiş isimler. Bu isimler programlara çıkarılırken renkli olmaları en önemli unsurlardan. Çünkü bu programları genellikle aynı gün ve aynı saattlerde. Halk da nerede daha sivri konuşan biri var, nerede bir tartışma var, nerede daha farklı konular konuşuluyorsa o programları izliyor. Haftasonları karşılaşmaların bitiş saatinden sonra daha çok eski futbolcuların oldugu ve futbol yorumlanan programlar var, gece yarısından sonra ise genelde eski hakemlerin bulundugu futbol dedikodu ve atışma programları. Bu dönemlerde, gece yarısından sonra yayınlanan futbol dedikodu ve atışma programlarını engellemek pek mümkün görünmüyor fakat nispeten bilinçli insanlar en azından futbol yorumlanan programlarda daha bilgili insanların yorum yapmasını istiyor.


Birçok programda konukların bazı maçları izlemeden ve izlemedigini de açık açık söyleyerek yorum yaptığını görüyorum. Bu ne kadar doğru bilemiyorum ama izleyiciye güven vermediği kesin.


Bu konularla ilgili çok saptamam var ama bu yazıyı yazma nedenim Fenerbahçedeki ön liberolar ve bunlar için yapılan yorumlar. Alexle başlayan Selçuk İnanla devam eden şu oynamasın bu oynasın olayı yumuşamış ve daha anlayışlı bir biçimde devam ediyor.


Fenerbahçe'de Cristian Baroni, Raul Meireles, Selçuk Şahin, Mehmet Topal, Salih Uçan olmak üzere 5 ön libero var. Meireles geldikten sonra tüm yorumları dikkatle izliyorum ve genelde eski futbolcular, ön libero mevkisinde çok alternatif var şeklinde bütün yorumlar yapıyorlar. Fenerbahçe - Mersin İdman Yurdu karşılaşmasında Mehmet Topal sakaltanarak devre arasında yerini Baroni'ye bıraktı. Maç sonu yorumlarında sanki Baroni ile Mehmet Topal aynı tipte oyuncuymuş gibi konuşuldu hep. Ama ilk yarıdaki oyunla ikinci yarıdaki oyun arasındaki fark Mehmet Topal ile Baroni arasındaki farktı. Lafı fazla uzatmayacağım ve net yazacağım.

Mehmet Topal kesici özellikli defansif bir ön liberodur. Baroni ve Meireles pas yüzdesi nispeten yüksek ama kesiciliği de nispeten düşük, takımı hücuma çıkarabilen ön liberolardır. Salih Uçanı da onu çok izlememiş olmakla beraber  Baroni ve Meireles'in alternatifi olarak değerlendirebiliriz. Selçuk Şahin ise defansa çok yardım eden, yüksek toplarda da başarılı ve kesici özelliği olan bir ön liberodur.


Sonuç olarak bu takımda Meireles'in yedeği Baroni ve Salih, Mehmet Topal'ın yedeği ise Selçuk Şahin'dir.

Futbolun içinden gelmiş eski futbolcu yorumcuların da bu detayları görememesi veya görmeye özen göstermeden yayına çıkıp konuşması ayıptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder