30 Ağustos 2012 Perşembe

ALEX Mİ EKSİKTİ KOCAMAN MI YOKSA BİR BAŞKASI MI?



FENERBAHÇE 1-1 SPARTAK MOSKOVA

Fenerbahçe dün akşam Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek için son yılların belki de en önemli maçında Spartak Moskova ile karşılaştı ve 2-1 'in rövanşında 1-1 berabere kalarak elendi. Spartak Moskova 3.torbadan Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanırken Fenerbahçe yoluna Uefa Avrupa Ligi gruplarından devam edecek. Peki dün maçta neler olması hayal edildi, neler oldu, neler olmadı, neler olmalıydı?



Fenerbahçe Ne Yapmak İstedi :

Maça Kuyt-Sow çift forveti ile başlayan ve Alex'siz oynayan Fenerbahçe'nin ne amaçla böyle oynadığını iyi anlamak gerek.Solda Krasic , sağda M.Topuz ileride Sow-Kuyt ile önde basıp rakibe top hakimiyeti vermek istemeyen Aykut Kocaman , aynı zamanda rakibi uzun top oynamaya mecbur kılmak istedi.Maçın genelinde de rakibin topa hakim olabildigini pas yapabildigini pek fazla göremedik.Rakip uzun top oynadığında ne yapmak gerekirdi peki?Rakip uzun top oynarken yapılmak istenen o uzun topu Selçuk , Egemen ,Yobo ve Mehmet Topal ile karşılayabilmekti ve gördük ki bütün toplar Egemen , Selçuk , Yobo , Topal 4'lüsünden döndü. Dönen toplar ise genellikle Selçuk , Topal , Hasan Ali'nin ayagına oyun kurmaları için geldi.

Fenerbahçe Ne Yaptı: 

Belirttiğiimiz gibi rakibe önde basarak top yapma fırsatı vermek istemeyen ve vermeyen Fenerbahçe'nin yapamadığı ya da şanssızlığı ilk pozisyonda , henüz 5.dakikada golü yemekti. Ama gol yenmişti ve en az iki gol gerekiyordu. Sistemi bozmadan aynı dusunce ile devam etti takım. Rakip uzun top oynarken ve Fenerbahçe bu topları yere indirmekte zorlanmazken zorlandığı birşey vardı ; yere indirdiği topu nasıl ve kiminle ileri taşıyacaktı. Uzun süre defansif ön liberolar ile forvet oyuncuları arasındaki bağı kuramayan Fenerbahçe, Selçuk Şahin'in bireysel uzun top çabası ile pozisyon bulmayı denedi. Ama bu ne Selçuk Şahin'in yapabileceği ne de takımın alışkın olduğu birşeydi.Sonuçta bu uzun pasların çoğuna koşan bile olmadı , aut'la sonuçlandı.

Bir mola gerekiyordu sanki takıma. Tabi ki futbolda mola yok ve mola etkisi yaratılabilecek şey oyuncu değişikliği. Bu dönemde Krasic sakatlandı ve yerini Stoch'a bıraktı. Bu konunun ustunde çok durmaya gerek duymuyorum çünkü Krasic yokken de aynı sistemle devam edildi. Dakikalar 35'i gösterdiginde oyuncular da bir hamle bekler gibi, ilk yarı bitsin de kendimize gelelim der gibi duruyorlardı sahada. Ve ilk yarı pozisyonsuz tamamlandı.

İkinci yarı birşey yapılmalıydı. Topa sahip olabilen ama topu ayağına aldığında Selçuk-M.Topal-Hasan Ali-G.Gönül ile topu hücuma çıkaramayan Fenerbahçe'ye sanki Alex gerekiyordu. Alex girecekti, taraftar da sabırsızlanıyordu ancak çift forvet oynamak Aykut Kocaman'ın bilindiği gibi tercihi. O yüzden Aykut Kocaman da Alex'e ihtiyaç olduğunu ancak ileri ikiliyi bozmamak istiyordu.

Ve bu yüzden dakikalar 60 'ı gösterdiğinde, Aykut Kocaman'ın geçmişteki değişiklerine baktıgımızda erken diyebileceğimiz bir dakikada Alex oyuna giriyordu.Alex'in kimin yerine oyuna girdiğine bakıp Aykut Kocaman'ın Alex konusunda geri adım atmadığını ve ne düşündüğünü anlamak zor değil. Aykut kocaman ; ben çift forvet oynayacağım rakibe basıp hataya zorlayacak ve topu kazanacağım diyor. Bunu da Baroni ve Alex'le yapamıyorum ancak oyunu yönlendirmekte zorlandığım maçlarda Alex ve Baroni'yi bu görevde kullanacağım diyor. Bu yüzden de 60.dakikada Alex, Selçuk'un yerine oyuna girdi ve çift forvetin arkasında yerini aldı.

Alex oyuna girince Fenerbahçe gol pozisyonu bulmakta çok zorlanmadı 60.dakikadan sonra 6 pozisyon buldu 1 gol attı , 2 top direkten döndü ve Alex'in etrafına gömülen Moskova savunması Stoch'a alan bıraktı.Buna karşı Moskova takımı da Alex yarattığı bir boşluktan yararlanıp çıktığı bir kontraatakta gole çok yaklaştı ve topu direkten döndü.

Tur Neden Gitti ?

Tur neden elimizden uçup gitti , hemen sıralayalım sebepleri : İlk yarıda orta sahada oyunu yönlendirebilecek ismi çok aradı ve koskoca 45 dakika boşa geçti. Takım erken gol yedi ve moraller bozuldu. Rakip takımın kalecisi günün en iyi isimlerindendi.Fenerbahçe biraz da şanssızdı pozisyonlarda.Hakem çok ''yumuşak'' bir hakemdi ve özellikle ikinci yarının ortalarında takımımız sert oynamaya , press yapmaya başladığında hakem buna müsade etmedi.

Bundan Sonra Ne Yapmalı Fenerbahçe ?

Hedefler iyi belirlenmeli bu saatten sonra. Uefa Avrupa Liginde nereye kadar gidilebilir? Uefa Avrupa Liginde hangi takımlar var, güç dengeleri nasıl? Türkiye Ligi şampiyonu olmak ve gelecek sezon Şampiyonlar ligine direk katılabilmek için ne yapmak lazım? Bunlar çok iyi düşünülmeli.

Aykut Kocaman'ın oynatmak istediği futboldan az - çok bahsettik yazımızda. Oynanmak istenen bu sistemde eksik nerede onu da gördük. 

Fenerbahçe'nin , Mehmet Topal'ın defansif orta saha görevini üstleneceği orta sahaya , orta sahanın Alex'ini bulmak zorunda. Baroni - Alex yokken topu kazanmakta çok zorluk çekmiyor Fenerbahçe , bu yüzden orta sahaya güçlü , diri , dinamik , konsantre , mücadeleci ama kendini topla beraber hücuma çıkarabilen bir ön libero almak zorunda. 

Eğer bu yapılmazsa Avrupa liginde gruptan çıkıldıktan sonra çeyrek finalde elenilir , ligde de Galatasaray'ın arkasında ikinci olunup seneye yine Şampiyonlar Ligi Ön Eleme işkencesi çekilir. 






1 yorum:

  1. Krasic sakatlandiginda alex girmeli stoch ta 2. Devrede oyuna dahil olmalydi bence yazilarini begenerek takip etmekteyim :)

    YanıtlaSil